Preliminära startdatum i hösten

från the futon critic har jag plockat en del serier som ni kan läsa när de startar igen till hösten.

Bachelor - 18 sep

Close to home - 27 sep

CSI - 27 sep

Desperate Housewives - 5 aug

Gilmore Girls - 19 sep

Grey's Anatomy - 21 sep

How i met your mother - 18 sep

Lost - 10 nov

My name is Earl - 14 sep

One Tree Hill - 20 sep

Rome - 11 mars 07

Prison Break - 21 aug

Supernatural - 21 sep

Veronica mars -  19 sep

Weeds - 14 aug

The OC -  2 nov

Ja, det var bara det. Observera! Startdatum gäller endast i USA. Lite skönt med datumen så att man vet hur länge man ska längta. Lost har något plan med att skippa regelbundna uppehåll så därför börjar de senare än som vanligt och det sägs att Lost ska bara ha juluppehåll. Vet inte om det stämmer.

The lift

I Sooderbergs blogg kan ni läsa om hur det var utanför hissen.
his1

Men här kommer det hur det är att vara inne i hissen.

Vi tryckte och hissen började gå ner från sjätte våning. Det var ganska trångt i hissen, vi uppmärksammade antal och vikt och räknade att vi skulle klara det. Cissi blev lite knäpp och började hoppa. Alla skrattade men vi insåg snabbt att det ÄR en gammal hiss så vi bad Cissi vänligt att skräpa henne. Hon lyssnade inte.

Hissen fastnade. Vi trodde att det skulle lösa sig med knappar och sånt. Men det gick inte. Allvarligt! Jag får panik för jag vill ej missa ett tåg, bor rätt långt. Men det gjorde jag tyvärr. Cissi fick panikångest, hon av oss alla! Folk utanför ringde och sånt. Cissi tror inte på dem och ringde hennes morsa och förklarade att det är extra viktigt att någon måste komma omedelbart och hjälpa oss ut från hissen. Vi lugnade henne. Det var jävligt varmt och vi fick turas om för att kunna då sitta en stund.

Det tog typ 45 minuter.

his5

Jag var lite sur.. Dessi tar det med ro eftersom..

his4

hon och Nea har visst många upplevelser som här.

his3

Det är första gången för mig som verkligen inte kan ta mig ut utan nån hjälp.

his2

Ett allvarligt samtal mellan Cissi och mor.


Sommarnyheter

Ett litet utbrott:

YES!!! Tanya är tillbaka. Titta på fotbollsfruar på onsdag kl 21.55, kanal 5! Bättre intriger i en serie än fotbollsfruar finns inte! Femman visar nu femte säsong som är sista säsong. (Det talas om att göra en långfilm som berättar vad som händer efter sista säsong, yeees!)

Tja, några sommarnyheter från kanal 5:

Rome: Kanal 5 säger att den är världens dyraste serie. Man kommer verkligen in i antikvärlden när man tittar på den serien, det är värt att ge den några chanser. Alltså ska ni se mer än första avsnitt. Ganska tungt att komma in men efter.. fyfan bra säger jag bara!

7 juli, kanal 5

Into the West: En miniserie på 6 delar. Den handlar om hur nybyggarna och indianer hat det på 1800 talet. Jag gillar serien skrapt pga man fick följa upp i en hel generation och se hur utvecklingen har gått. Dessutom regisseras den av Spielberg :)

Senare i sommar, kanal 5

Battlestar Galactica:
Den omtalade sci fi serie kommer att visas på femman i sommar. Jag är inte förtjust i sån serie men har man tid någon gång under sommarkväll och vill koppla av med en kvalitetsserie. Då ska jag nog försöka ge den här en chans.

Senare i sommar, kanal 5

Inspelningen


FYFAN!!! Ska aldrig göra om det i framtiden. Jag blev verkligen utmattad efter helgen. Visst fick jag ibland häftiga känslor när man fångat en del coola scener. Men det krävdes otroligt stort koncentration - ja till 100% max.

Som jag sa, syftet med inspelningen var mest för skojs skull och cirka 15 personer var inblandade. Jag ville göra det med mina vänner och med folk som har dolda talanger.

Det som var jobbigast är TIDPRESS och många folk inblandade och jag tappade liksom kontroll flera gånger under helgen. Trots allt var det mycket lärorikt. Nu håller jag bara tummarna att resultatet blir bra så att man kan njuta av filmen i hela livet :D

TUSEN TACK till alal inblandade, utan er skulle det aldrig ha blivit av. Jag är väldigt imponerad av er insats trots tidpress.

Här är några bilder som Jocke tog när vi spelade in badrumscen. Det finns flera coola bilder, jag ska få dem snart så jag kommer att ladda upp några fler senare.

b8
Tyvärr hade jag en hel del åsikter om inspelningen, skådisen Linnea försöker lyssna på mig! :)

b4
Skådisarna Maria och Jenny förbereder sig på tagning nummer 6.

b7
Här skyller Linnea från sig vems fel som fick skådisarna att skratta och tappade koncentration.

b2
Kameraman Johan blev tyvärr väldigt trött, här passade han visst på att ta en tupplur :D

b1
En dramatik scen mellan skådisarna Linnea och Matilda.


Gör jag flera inspelningar nästa gång då ska det vara mindre folk och mer tid!

Untitled

Har så ont i magen. Under denna vecka har allt varit som berg och dalbana max. Jag inser att göra en kortfilm är inte så lätt. I början såg jag det hela som bara en KUL grej.

Men nu har det blviit mer än kul. Jag är orolig för manuset. Förstår alla? Är den värdig att bli film? Vad kommer alla att säga om det? Tänk om det misslyckas under inspelningen osv.

Fan vad nu jag skiter i det vad än som kommer att hända. (Det har just dykt upp några stora problem) Försöker tänka på filmens egentliga syfte: Att göra film med vänner och se hur det fungerar för skojs skull.

Resultatet ska bli att vi haft det skitkul. Inte att filmen ska bli bra. Ska fööörsöka tänka såå!

Ja, nu ska jag fixa en del anteckningar och storyboard klart. Och KOMMA på filmens titel. Har inte gjort det. Det är så himla svårt. Svenska eller engelska? Visst är rubriken på engelskan alltid snyggare men... tja får väl önska alla team lycka till!

Ni som ställer upp. TUSEN TACK! Vi ses under helgen.


Säsongavslutning

Dax för mig att recensera säsongavslutningar. Det blir bara några stora program :) Jag ska inte spoilera mycket men visst kan det vara lite mer än vad det borde vara. Så läs på era egna risk. jag förösker vara försiktig så gott jag kan.

One Tree Hill
Nathan och Haley förnyar sin löfte med ett stort bröllop. Det var några saker som vi undrade vad som skulle hända. Ibland känns det som att manusförfattarna slarvade med Peyton ordentligt men jag är glad att den får säsong 4 så att de kan förbättra den. Jag är ju Leyton-fans :) Dessutom hängde några saker samtidigt när serien skulle sluta och sist med en stor häftig cliffhanger så att man verkligen längtar till säsong 4! Betyg: 4 av 5

Invasion
Sen första avsnitt undrade man vad helvete det är med Tom och finns det utomjordningar eller vad och så vidare. Jag upplever att genom säsongen har den försökt berättat på ett bra sätt vad som pågår i staden men säsongavslutning...det känns inte en avslutning. Om det skulle bli en säsong 2 då skulle det vara en bra avslutning. Men så är det inte. Det är slut.. för gott. Jag vill veta varför det hände med staden. Svar får jag aldrig. Men själva avsnittet var spännande som fan. Betyg 3 av 5.

Lost
Tja, man får flera nya frågor. Trots det fick man fler svar än i alla avsnitten som har visats. Så det känns väl lite okej. Det är lättare att spekulera vad som händer på ön nu efter säsongavslutning än förr. Det där med real-tid med rysk flygplan, det känns bra. För man känner på sig att säsong 3 ska bli lika spännande eller kanske bättre. Man blir glad att Michael försvinner - hoppas jag! Betyg 3 av 5!

Desperate Housewives
Jag har inget emot med flashbacks. Det är alltid kul, speciellt att det visas vad som hände innan säsong 1 startade. T ex när några flyttade in. Jag tycker att det inte händer så mycket, några var förutsägbara t ex med Gabriella och Carlos. Vi vet väl vad Carlos kommer att göra. Ärligt tal tvekade jag lite med Tom men när det visade sig vad som är sanningen kände jag... jo, klart är det så! :) Sen börjar man bli less på Susan, sorry jag iallafall. Men när man fattar vad Orson har egentligen för roll så känns kommande säsong kan bli riktigt bra. Betyg 4 av 5.

Gilmore Girls
Ja, till min favoritprogram. Säsongavslutning av säsong 4 och 5 var helt klart bäst. Jag förväntade mig stort. Men nähä, Lorelai gav Luke en ultimatum och..ja inget mer faktiskt. Så jävla trist. Jag tror tyvärr att det kan bero på skaparen av serien hoppar av. Samt att avsnittet innehåller en hel del musiker, jag är döv så jag vet inte hur bra den är egentligen. (Vill att den ska vara bra liksom) Men tyvärr så ger jag den.. Betyg 1 av 5 :(

The OC
Det spekuleras max om vem ska dö. Det blir en av de huvudkaraktärerna. Jag har hört om rykten osv. Poster på FOX hemsida var himla snygg. Klart får man förväntningar. Men de första 35 minuterna var bara en vanlig avsnitt. Eller, seriöst, ingenting händer. De firade deras examen, Ryans mor kom och skötte sig väl bra. Seth blir förlåten av sina föräldrar för det hemska han gjort och så vidare. De 4 sista minuterna saknade man säsong 1. Det är alltid trevligt när de fyra är tillsammans. Sen hände det något. Slut. Fyfan vad besviken man blev på serien. Betyg 1 av 5.

Prison Break
Ja jag skrev lite om det förut. Den lyckades överraska mig och jag är nyfiken mer än någonsin på säsong 2. Och så är Wentworth Miller så snygg :D Jag är nöjd med den för spänningstempos skull. Den höll mig uppe i hela avsnittet. Betyg: 4 av 5.

Vad är TV-serie?

(kort nyhet: fyran funderar på att köpa robinson från trean, hur sjukt är det egentligen? :( )

Ja, nu kopierar jag lite tv-fakta från wikipedia :) är ganska lat, jag tror det beror på att jag inte är så expert själv så att jag inte kan bara sätta mig och poff - en artikel om tv-fakta typ..

En tv-serie består av en följd av avsnitt med dramatiskt innehåll, antingen i följetongsform eller med sinsemellan fristående innehåll, som sänds antingen veckovis eller dagsvis.

Till TV-serier räknas normalt inte TV-program som nyhetsprogram, dokumentärer, talkshower och lekprogram.

Slottar och prime time
TV-kanalernas tablåer är baserade på olika långa standardlängder, så kallade slottar (från engelskans slot, springa, hål), beroende bland annat på hur mycket reklam kanalen sänder (om någon), och när särskilda standardprogram, till exempel nyhetsprogram, sänds. Sammanlagda utgör dessa slottar en TV-kanals tablå, som ofta visar upp en stor regelbundenhet, t.ex. visar Kanal 5 i Sverige en långfilm klockan 21.00 på helger. Den mest kända slotten kallas prime time. Det är den tid på dygnet när flest människor statistiskt sett tittar på TV, och kanalerna oftast lägger de program som har höga tittarsiffror. I reklamfinansierade kanaler är reklamen som dyrast på prime time.

Format
På grund av slott-systemet har särskilda så kallade format uppstått:

· I de slottar som är lite mindre än en halvtimme finns framför allt sitcoms (samt TV-program som nyheter och många lekprogram)

· I de slottar som är ungefär en timme finns företrädelsevis dramaserier, såpoperor och dramakomedier (samt TV-program såsom dokusåpor, talk shows och sportprogram)

· I de slottar som är omkring 90 minuter finns TV-filmer och längre kriminaldraman
Inom TV-branschen har termen format också fått en annan betydelse, nämligen en specificerad idé till hur ett nytt program skulle kunna se ut, såsom "ett nytt sitcomformat". Det syftar inte på en sitcom som varar 90 minuter, utan på de unika förutsättningar som utgör grunden till serien.

Dramaserier
I Sverige görs inte många dramaserier som sträcker sig över flera säsonger, såsom i många andra länder, t.ex. Storbritannien (Kommissarie Morse, Doctor Who), Italien (Bläckfisken) eller framför allt USA, där längden på en serie i stort sett bara begränsas av de ständigt stigande gagerna huvudsakligen till skådespelarna. (De längsta prime time-serierna har gått i omkring 20 år, motsvarande över 600 avsnitt. Rederiet, den längsta prime time-serien i Sverige gick i totalt 318 avsnitt.)

Av hävd delas dramaserier in i två grupper: de som har en eller två huvudperson(er) (MacGyver, Arkiv X), och ensemble-serier (Vita huset, Lagens änglar).

De flesta dramaserier skrivs av en stab av manusförfattare, en manusredaktion, under överinseende av en exekutiv producent. Regissören har en mindre framträdande roll än inom filmbranschen.

Såpoperor
Såpoperan (efter den produkt som marknadsfördes mest i reklamavbrotten) är den mest följetongsliknande typen av TV-serie. Genren, som introducerades i Sverige på 1980-talet med bl.a. Varuhuset, fick en enorm boom i slutet på 1990-talet, men konkurrerades ut av dokusåpan. Såpoperan är fortfarande mycket stor i USA, men framför allt i Sydamerika där telenovelas drar storpublik.

Sitcoms
Sitcomen har aldrig riktigt fått fäste som svenskproducerad TV-serie. Det finns ett par undantag: Svensson, Svensson och C/o Segemyhr, men de stora namnen inom den här genren kommer från hemlandet USA (Vänner, Skål) och konkurrenten Storbritannien (Pang i bygget, The Office).

Miniserier

En TV-serie med omkring 3-6 avsnitt kallas miniserie. Sådana är ganska vanliga i Sverige (Järnvägshotellet, Handbok för handlösa), eftersom kostnaden att producera en sådan är lägre än för en regelrätt TV-serie. De är ofta uppbyggda som en följetong, har ofta ett planerat slut, och skrivs av en eller ett par manusförfattare.

Typer av TV-serier

Det finns många olika sätt att dela in TV-serier. Några är baserade på vilken genre de tillhör. Några baseras på ett yrke. Andra är baserade på vilken målgrupp serien siktar på. Ytterligare andra klassificeras bara väldigt brett. Här är några av de typer som finns (observera att den här listan endast räknar upp olika TV-serier med manus, skådespelare och dramatiskt berättande):

· Actionserie (genre)
· Advokatserie (yrke)
· Barnprogram (målgrupp)
· Deckarserie (genre)
· Dramaserie (genre)
· Komediserie (genre)
· Miniserie (format)
· Polisserie (yrke)
· Science fictionserie (genre)
· Sitcom (format)
· Sjukhusserie (yrke)
· Sketchprogram (format)
· Skräckserie (genre)
· Såpopera (format)
· Thrillerserie (genre)
· Westernserie (yrke)
· Ungdomsserie (målgrupp)

Priser
TV-världen har flera olika typer av priser. I USA delas tre olika typer av Emmys ut: en för prime time-serier, en för serier som sänds dagtid (såpoperor, sport, nyheter och dokumentärer), och en internationell. Golden Globe är det näst mest prestigefyllda priset.
Det svenska TV-priset Kristallen instiftades 2005. Dessutom finns Aftonbladets TV-pris.

Tack till Wikipedia :)