Dövfilmfestivalen 08

Mys, det är första advent nu - hallå folks! DAGS ATT LÄNGTA TILL JUL!!! Med andra ord, vi får skrika efter julblåbärsglögg, sill, luciabullar, mandelmassa, röttvin osvosv och låta några kilo sätta på oss helt fritt från samvetet..

En mindologisk träningskalender ser ungefär så här:

Jan-Maj: Hårdträning
Juni-Aug: Träna när lusten ges!
Sep-Nov: Hårdträning
December: Ingen alls!

Jippie!

Nog om det, tänker recensera lite filmerna jag sett under helgen. För det första måste jag säga att filmerna har förbättrats femdubbelt typ jämfört med förra år. Jätteroligt!

Mer info, gå in på http://www.dovfilmfestival.nu/

The Deaf Family
Synd att vi publiken inte fick en officiell information att det är en SERIE, inte en långfilm som jag förväntade mig när jag såg filmen. Såklart blev jag en aning fundersam över hur och var filmens egentliga poäng ligger..
Men jag förstod ett tag efter att det måste ha delats upp och fick bekräftat av en vän idag. Synd!

Skådespelarna är väldigt imponerande!!! Den som spelade mamman ser dumt och orginell ut på samma gång vilket jag gillar mycket,även gäller brodern, hans teckenspråk och mimik är otrolig cool! Det jag mest besviken över är manuset, jag förväntade mig mer kockrena humoriska träffar och att handlingen skulle ligga runt kring själva dövfamiljen men det blev helt annat.

Nu i efterhand fick jag veta att filmen fick inspiration från Simpsons som jag har tyvärr svårt för. Då är det väl inte konstigt att jag inte förstod alla filmens humor :( Däremot tycker jag att det är snyggt filmning trots enkla vinklar och scenograf. Denna film (tv-serie) ger jag betyg 3!

Musik är inte allt
Jag såg väldigt fram emot denna film för jahg har hört talats om den och var gaska besviken över att den hade premiär i Los Angeles redan i mars 2008. Jag funderad enär den skulle komma till Sverige så vi har möjlighet att få titta på den - första svensk långfilm som gjorts av döva svenskar - häftigt! Nu var det äntligen daaags!

Ja nu ska jag kommentera i tre delar. Första är manuset... Personligen tycker jag att det är ett rätt förutsägbart manus. Inte något man känner "wow" eller blir förvånad över. Det vill säga att jag upplever att manuset har följt det som hur en film ska fungera. Men för att vara hel ny och göra en första långfilm är det faktiskt väldigt bra! Filmen har ju inte precis spårat ur men jag hade velat se lite mer manusets egen stil. Det är det som gör till en speciell film. 

Andra delen är kamera, olyckligt var kameravinkel mycket hemskt dålig direkt redan i början och jag fick låga förväntningar och det tog tid för mig att ge filmen en chans. Känns lite lustigt för filmen växlar hela tiden mellan oskärpa, skärpa, skakning, snygg vinkel, fokus osv. Ojämnt kamera, tyvärr. Men för att vara amatör lyckades de hålla sig till bra ljus, inga större störningar eller grovt misslyckat med vit balans måste jag ge dem beröm!

Tredje delen - skådespelarna. Tyvärr är det bara två skådespelare som jag tycker är OK och det är en av huvudrollen, Rebecca Drammeh. Hon lyckades övertyga oss och ha trovärdigheten kvar. Andra huvudrollen, Henrik kan jag inte säga mycket för han talar hela tident och har nästan inget kroppspråk (vet ej om det beror på regissören eller skådespelaren) däremot har han väldigt tydlig och bra ansiktuttryck men det räcker inte. En annan skådespelare som vi inte får glömma bort är Vinetta Lyxell, hennes biroll lyfte filmen rejält ibland känns det som. Övriga känns som att de inte spelar utan var sig själva.

Fast jag upplever att regissören inte har ägnat mycket åt vem är Katrin, Kim, Viggo osv.. vilka egenskaper de har osv.. Men det gör många andra döva filmer också. Upplever att i filmens värld underskattar många skådespelarnas insats för de tänker mer på andra t ex redigering, kamera, manus osv. Hoppas det blir ändring på det snart!

Det är trevlig att få titta på filmen, fast jag kan inte låta bli att önska att det skulle va lite meeeer teckenspråk och mindre tal! :) Denna film ger jag betyg 3,5.

Idag fikade jag med några vänner och vi är väldigt sugna att göra den omvända världen - version 2! Eller, hallå SVT??? Ni får tjuva iden om ni vill! :)

Ikväll är det dags för St Trinians och eventuell Persona samt jag äntigen fått Cykeltjuven!

I natt!

Hade jag jätteskoj, gillar spontana kvällar. Med andra ord - inte veta hur kvällen ska se ut.

Dagen började super bra - flera än jag förväntade kom till castingen och tusan tack för vänner som ställde upp och hjälpte oss! Efteråt skulle jag hem men det blev annat och en lyckad natt faktiskt. Det är tre saker som jag minns bäst från inatt och det är..

1. Dövplantorna.
Hade vilda diskussioner några om att dövplantorna borde bildades. Jag fick äran att träffa grundaren och hon argumneterade flera bra orsaker. Band annat att Barnplantorna måste ha en motspelare. SDR är för svag och bredd vilket är sant. Dövplantorna kämpar mest för att barn ska ha rätt till teckenspråk. Spännande och se hur det kommer att gå. Jag föreslår att det ska finns en Guldmedlem, Silvermedlem osv eftersom det är svårt för oss döva att våga ingå medlemskap i en sån stark förening pga att vi kanske har officiella jobb, har släktingar som är medlem i barnplantorna osv. Ni fattar, många döva är ibland fega så de kan nöja sig att få vara silvermedlem medan få döva som kämpar för sitt liv får guldmedlem. :)

2. DECODA/D-CODA
Det har pratas länge om att döva folk med döva föräldrar borde ha en egen förening, ungefär lika som CODA. Men det är ofta en skam för oss svenskar/norden att prata om det medna i Amerika är det en ära att presentera att man har dövfamilj. Syftet med föreningen är att upptäcka flera gemensamma faktorer, våra beteende osv. Ni kanske kliar i er huvud och förstår inte varför vi upplever att behovet är stort. Jag kan ge några snabba exemplar. Många döva barn får inte läxhjälp av sina föräldrar, hjälper föräldrar vid tonåring att fylla på blanketter, gå på fester och ser sina föräldrar fulla, kunde inte hemlighålla för nåt man gjort för att föräldrarna har hört av någon annan, somna på dövföreningen pga sent på kvällen och många till! Därför anser jag att det är bra att vi kan träffas och få ökad kunskap. Jag fick äran att möta blivande ordförande och jag hoppas att föreningen bildas så småningom

3. Subaltern
Ni som har gått på Deafhoodkursen fattar vad jag pratar om. Jag måste ba säga att jag är glad att jag har fått träffa en Gandhi motsvarigheten men för de döva (subaltern) i Sverige igårkväll och hon är jättetrevlig, tålamodig och var helt förståelig trots jag gjorde mig bort ett antal gånger. Visst är det bevis på det. Glad jag! Respekt till dig!

Ja, nu till sängen. Ska avsluta Saraband-filmen en fortsättning på "Sex scener ur ett äktenskap", en lysande film! Heder til dig, Ingmar Bergman!

Greek marathon

Vaknde kl 9 imorse. Stolt! Men efter när jag ätit och försökt titta på teve så dog jag nästan hela dagen. Orkade ingenting. Har fortfarande inte gått ut och handlat frukostgrejer som jag har skjutit upp hela veckan. Tusan!

Men då fick jag istället nöja mig med Greek marathon nu ikväll, en skön tv-serie för en som drömmer Gallaudet men är lite gammal för det. Det finns två säsonger. Jag är inne på 2.06 och är glad att Casey träffar Max, han är tusan bättre än Evan och Cappie!



Kort handling: Greek handlar om olika föreningar som finns på en college. Huvudrollen Casey är ordförande i en fin systerskap och har en nörd till bror Rusty som kämpar att få komma in i en annan förening med Cappie som ordförande. Han var tillsammans med Casey förut. En motsvarande förening till systerskapen men för brödarskap är Evan ordförande och även han var Casey tillsammans med har gjort slut. I systerskapen finns det många besvärliga flickor som orsakar många dramatiska problem samt intriger som jag diggar! :)

Fläskfile a la Teve!

Ja, nu e helgen här! Skönt fast jag ligger max efter med plugget. Suck, jag får skylla mig själv som valt att plugga. Dumt!!!!

Här kommer en recept för er som vill äta nåt extra gott framför teve :)

Skär fläskfile i bitar och steka dem. Skala potatis och skär dem i bitar. Steka i en egen stekpanna.

Pannan med potatis kan ni lägga ner vilken grönsaker ni vill ha, tips för att det ska se mer matnyttigt samt gott ut så mixa gärna ihop med olika färger av grnsaker t ex morötter (ornage), Rös paprika (rött), squash (grönt) osv.. Stek dem eller woka kan man säga för de ska inte stekas rätt länge då försvinner ju alla nyttiga ämnen :)

För att fläskfile ska smaka extra gott så tips, innan den stekas låt pressad vitlök blandas med smör i stekpannan.. Med olika kryddor vilken ni vill, grillkrydda, citronpeppar, basilka, dragon osv.. efter i er smak.. PROVA FRAM!!!

OBS!!!!!! Stek max 2-3 min.. inte mer än så.. sen blanda ihop båda stekpannor med turisk yoghurt.. några stora skedar..

Krydda sist med franska örter..

TIPS: Har provat med röd currypasta, inte så dumt!.

Väldigt gott, tro mig! Vill äta den men ikväll bär det av till Ol'earys med vänner! Mys! vitlöksbröd..yeah!

Halloween

Lite sen.. men bättre sent än aldrig :)
Tack för festen, Maja! Blev besviken över folk som inte kom till dövas hus eller vägrat klä upp sig. fattar ni inte? Stämningen påverkas och det är himla kul att komma utklädd och vara någon annan för en kväll :) Hoppas på bättring nästa år där 500 personer utklätt och partajar till kl 05.00 på morgonen!

Här kommer VIP-bilder på ett visst gäng :D

Teckenspråkälskaren Camilla Attestål och artisten Matilda Bergman


Deaf poweristen Paulina Wlostowski med basketspelaren Cecilia Ferm


Värdinnan och husläkaren Maja Lidbrink med kollegan(?) Johan Wallin


Kvällens vinnaren: utvecklingsamordnaren Therese Rollven


Holländaren Marjin med svensk golfspelaren Johanna Karmgård


Naturvetaren Maria Farkas med skådespelerskan Jenny Ingvarsson



Kvällens bild - fast det ser mycket snyggare ut i orginal storlek.. :(

Ha det!

DH med svensk text

Tjo, gott folks!

Ni som följt svensk text via undertexter har märkt att DH texter har slutat komma. Det stämmer riktigt och nu ska ni få se upp. Imorrn - tisdagen den 18 november sänder kanal 5 avsnitt 5x04.

Vi som följt via nätet har sett t.o.m avsnitt 5x03 violket betyder att vi måste slå på femman kolla imorrn kl 21.00. Missa inte!

Lovar mig själv om jag glömmer spela in så ska jag skippa bridge och åka hem. Har inte förlåtit mig själv för Mad men, undrar fortfarande om jag någonsin får titta på denna serie :(

Hetast...

...just nu är True blood. Ni som inte börjat titta på den, GÖR DET NU! Så jäkligt bra och jag är lycklig att 1.07 finns ute med svensk text. Ska njuta av den ikväll. perfekt i höstregnet med massa ljus! :)


Design

Sorry. Trodde jag hade tid att pyssla om min design och göra snygg head som ni alla har.. men icke!
Tiden gick snabb så jag va tvungen att dra och fixa ekonomi åt Dramaski - tog hela kvällen tills nu.. Orkar ej fixa..
Det blir nog inte mycket tid förrän.. efter jul tror jag. Har lång semester.. så hoppas jag tar mig tid och fixa snyggt!

Nu är det bättre och lite julaktigt också.. längtar saffransbullar.. och glöggen! Gott!

God natt - ska glo lite på filmen Midnight express - säkert bättre än Prison Break. Trots säsongsuppehållet är den sämre än vad jag förväntat mig, tragiskt :(

Kassler med ananas

Här kommer ännu mattips med mindre kalorier än förra.

Kassler
Krossade ananas
Ris

Skär kassler i bitar och lägg dem i en panna och häll krossade ananas plus jucie. Ugn 200 gradet i ca 15-20 minuter.
Koka ris enligt instruktion.

När dessa är klar, blanda ihop försiktigt och vänta i några minuter innan ni börjar äta med endast sked framför rutan!

Grönsaker är också välkommen, efter i er egen smak!

Smaklig måltid! :)

Pytt i panna

Hade tänkt rusta upp lite med ny design osv ikväll men det får bli en annan gång... blev istället en spontant middag med vänner hemma hos mig. Tja, alltid trevlig att få andra sällskap än teve :D Vi åt tacos ikväll. Gott!

Ja, börjar med ett viktigt maträtt det vill säga grunden til andra teve-rätter är pytt i panna. Det innebär att man ska skära massor och bara ha en sked för att kunna äta i lugn och ro.

Innan jag lägger upp tips måste jag starta med den riktigt och traditionellt pytt i panna med ägg och rödbetor.

Som ni känner igen - det är opraktisk att skära stekt ägg, dela rödbetor samt lyckas samla några bitar av potaits och kött med gaffel och kniv när man vill ha ögonen riktad mot skärmen.  Här kommer lösningen - jag har faktiskt testat och det smakar väldigt gott!

Steka pytt i panna (godast med märket Oxpytt) i cirka tio minuter. I hög värme samt rör inte så jävla mycket!
Skära rödbetor i bitar och lägg dem i tallriken.
När den är klar - flytta stekpannan och blanda med ägget snabbt. (ja rå ägg direkt ner i pannan!)
Låt rätten blandas med rödbetor i tallriken innan servering.

Smaklig måltid - mitt på natten :D

God natt!

PS Ni som har ketchup till pytt i panna förstår jag inte mig på - rätt äckligt låter det för mig. MEN då slipper ni väl skära rödbetor, jag kan hålla med att det känns lite skumt men det är värt bekvämligheten framför teve!

Käk & teve!

HEJ!

I kväll lanserar jag en ny innehåll till denna blogg. Ni som är singlar eller saknar regelbundet sällskap till er middagar i vardagen så rekommenderar jag varmt er att besöka hit då och då!

Innehållet förutom tips om olika TV-serier ska bloggen handla om olika maträtter som anpassas efter att ha teve som middags sällskap.

En fredagskväll med något extra gott som fläskfile med bl a potatis och sås. Det vill vi självklart ha eller?

Men hur gör vi som vill titta på teve och äta denna rätt? Det är ganska störande att hålla reda på bestick samt lyckas ta bitar av varje sort och mata sig själv medan hinna hänga med vad som händer på rutan.

Denna blogg löser problemet - eller om nu ni tycker att det inte är ett problem garanterar jag er att bloggen kommer att underlätta er fokus på tv-tittandet samt njuta av kvalitetsmat.

Inte alltid är det fredagar och fläskfile.. det finns en stress tisdag som man vill hinna laga något snabb samt titta på en 25 minuters sitcom innan man ska vidare till någonstans. Såna tips kommer att uppdateras på denna blogg!

Håll utkik!

Tell me you love me

Segt i huvudet.. men hade jättetrevlig igår :)

Jag nämnde förut litet om Tell me you love me som sändes på SVT under hösten. Sista avsnitt visades i onsdags. Kort handling: Tre par med olika åldrar och problem går till en samma parterapi.

Det finns en bra recension (orkar ej skriva.. tyvärr :()
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_748331.svd

Personligen tycker jag att serien är fantastiskt bra - såå orginell! Jag har nu en stor respekt föt denna serie. Aldrg har jag upplevt sååå vardagligt och det känns sååå äkta. Jag är imponerad av manusförfattare eftersom det är överskott på sexscener och ändå lyckas dom inte låta sexet störa innehåll samt fånga viktiga problem naturligt. Wow!

Enligt recensionen så har serien jämförts lite med scener ur äktenskap. Det är också med filmen Himlens hjärta som jag tycker är bra. Nu har jag del 1 av scener ur äktenskap filmen :) Hoppas det blir lite tid över ikväll så jag hinner titta på den.



Yeah - strax börjar Gossip girl på femman - helt perfekt! :)